Viac informácií o Mephisto - Robert Goldenits
Mefisto z pera Roberta Goldenitsa z Burgenlandu vykazuje vo vírivom skle jasnú, fialovo-červenú farbu. Pri mierne naklonenom pohári je na okrajoch tohto sudového vína badateľný prechod odtieňa do granátovo červenej. Pootočením pohára možno vnímať dokonalú vyváženosť tohto červeného vína, pretože na stenách pohára nevystupuje vodnaté, sirupovité ani likérové. V nose tohto červeného vína Robert Goldenits sa objavujú všetky druhy černíc. Akoby to už nebolo pôsobivé, pridáva sa biele korenie, čierna čerešňa a sladké drievko vďaka zreniu vo veľkých drevených sudoch.
Robert Goldenits Mephisto je príjemne suché. Toto červené víno nie je nikdy hrubé ani mdlé, ale guľaté a hladké. Vyvážené a viacvrstvové, toto husté červené víno sa prezentuje na jazyku. V závere toto vyzreté víno z vinohradníckej oblasti Burgenland poteší značnou dĺžkou. Opäť sa objavujú tóny ostružín. V závere sa pridávajú minerálne tóny pôdy, v ktorej dominuje spraš a piesok.
Vinifikácia vína Mephisto podľa Roberta Goldenitsa
Hrozno Cabernet Sauvignon, Merlot a Syrah tvorí základ prvotriedneho a úžasne vyváženého Cuvée Mephisto by Robert Goldenits. V Burgenlande rastie vinič, z ktorého sa vyrába hrozno pre toto víno, na piesočnatých a sprašových pôdach. Mephisto je bezpochyby determinované aj podnebím a vinohradníckym štýlom Neziderského jazera. Toto rakúske víno možno označiť za starosvetské víno v tom najlepšom zmysle slova a prezentuje sa mimoriadne pôsobivým spôsobom. Veľmi veľký vplyv na dozrievanie hrozna má aj skutočnosť, že hroznu Cabernet Sauvignon, Merlot a Syrah sa darí pod vplyvom pomerne chladného podnebia. To má okrem iného za následok mimoriadne dlhé a rovnomerné hrozno a pomerne mierny obsah alkoholu vo víne. Keď je zabezpečená dokonalá fyziologická zrelosť, hrozno pre Mephisto sa zbiera výlučne ručne bez použitia cedenia a takmer bez selektívneho plného zberu. Po zbere sa hrozno okamžite odvezie do lisovne. Tu sa vyberie a starostlivo rozbije. Kvasenie potom prebieha vo veľkom dreve pri kontrolovaných teplotách. Po skončení fermentácie elegantné Mefisto zreje ďalších 24 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch.
Odporúčanie pre jedlo Robert Goldenits Mephisto
Toto červené víno z Rakúska pite ideálne temperované pri teplote 15 - 18 °C ako prílohu k zeleninovému kuskusu s hovädzími mäsovými guľkami, kačacím prsiam s cukrovým hráškom alebo plneným paprikám.
- Več izdelkov iz Robert Goldenits