Saint-Émilion AOC Grand Cru - Chateau La Chapelle aux Moines
Viac informácií o Saint-Émilion AOC Grand Cru - Chateau La Chapelle aux Moines
Saint-Émilion Grand Cru zo zámku La Chapelle aux Moines v Bordeaux má v pohári jasne fialovú farbu. Pri mierne naklonenom pohári Bordeaux sa na okrajoch objaví očarujúci granátovo-červený odtieň. Ak ho v pohári trochu prevzdušníte otáčaním, môžete vnímať prvotriednu vyváženosť tohto červeného vína, pretože na stenách pohára nevystupuje vodnatým, sirupovitým alebo likérovým spôsobom. Prvý nos vína Saint-Émilion Grand Cru predstavuje tóny černíc. K ovocným zložkám buketu sa pridávajú tóny dozrievania v sudoch a ešte viac ovocno-balzamických nuáns.
Chateau La Chapelle aux Moines Saint-Émilion Grand Cru zaujme svojou elegantne suchou chuťou. Bolo plnené do fliaš s výnimočne nízkym obsahom zvyškového cukru. Ide o skutočné akostné víno, ktoré jasne vyniká jednoduchšími kvalitami, a tak tento Francúz napriek všetkej suchosti prirodzene očarí najjemnejšou vyváženosťou. Vynikajúca chuť si nevyhnutne nevyžaduje veľa cukru. Na podnebí je textúra tohto dobre vyváženého červeného vína nádherne zamatová. V závere toto vyzreté víno z vinárskej oblasti Bordeaux poteší svojou značnou dĺžkou. Opäť sa objavujú tóny ostružín. V závere sa pridávajú minerálne tóny pôdy s prevahou piesku a vápenca.
Vinifikácia vína Saint-Émilion Grand Cru z Chateau La Chapelle aux Moines
Základom vyváženého Saint-Émilion Grand Cru z Francúzska je hrozno z odrôd Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon a Merlot. Hrozno rastie v optimálnych podmienkach v Bordeaux. Vinič tu zapustil korene hlboko do piesočnatých a vápencových pôd. Je zrejmé, že Saint-Emilion Grand Cru je definovaný aj niečím iným ako len pôdou Saint-Emilion. Tohto Francúza možno označiť za víno starého sveta v tom najlepšom zmysle slova a je mimoriadne pôsobivé. Keď je zaistená dokonalá fyziologická zrelosť, hrozno pre Saint-Emilion Grand Cru sa zbiera výlučne ručne bez použitia hrubých a málo selektívnych strojov. Po ručnom zbere sa hrozno dostane do vinárstva najrýchlejšou cestou. Tu sa triedi a starostlivo rozoberá. Potom nasleduje fermentácia v malom dreve pri kontrolovaných teplotách. Po skončení fermentácie elegantné Saint-Émilion Grand Cru zreje ďalších 12 mesiacov vo francúzskych dubových barikoch.
Odporúčanie na jedlo pre Saint-Émilion Grand Cru z Chateau La Chapelle aux Moines
Toto červené víno z Francúzska pite ideálne temperované pri teplote 15 - 18 °C ako prílohu k cícerovému karí, tekvicovému nákypu alebo špenátovému gratinovanému mäsu s mandľami.
- Več izdelkov iz Château La Chapelle aux Moines