Šampanské - stelesnenie luxusu a francúzskeho spôsobu života
Šampanské pochádza z malej oblasti na severe Francúzska, ktorá nie je väčšia ako asi 33 500 hektárov a tiahne sa takmer 150 kilometrov. Niekoľko tisíc malých vinárov v 357 komunitách tu v Champagne je teraz zaneprázdnených starostlivosťou o vinič, ktorý dodáva hrozno pre legendárne šumivé víno . Rôzne podmienky v celkom 20 regiónoch alebo šiestich hlavných regiónoch dávajú sektu šampanské jeho osobitý charakter. Používa sa 38 a 34 percent odrôd červeného hrozna Pinot Noir (Pinot Noir) a Pinot Meunier (čierny rizling) a 28 percent biela odroda Chardonnay. Odrody bieleho hrozna Arbane, Petit Meslier a Pinot Blanc a Pinot Gris majú minimálny podiel.
Ako sa vyrába šampanské?
Aj keď je väčšinou červené hrozno, budete si môcť kúpiť hlavne biele šampanské . Aby sa to dosiahlo, musí červené hrozno po zbere prísť veľmi rýchlo do lisu, aby do šťavy šlo čo najmenej farbiva zo šupky. To tiež ukazuje podstatnú vlastnosť kvality pri výrobe šampanského. Zo 160 kilogramov hrozna sa dá získať najviac 102 litrov muštu. Pri prvom lisovaní je možné z cenného produktu vylúpiť cuvée, ktoré obsahuje iba asi 80 litrov najlepšieho šampanského. Lacné šampanské, často označované ako „tradícia“, môže obsahovať aj základné vína z druhého a tretieho lisovania.
Od Blanc de Blancs po Blanc de Noir
Základné vína sa dajú na jar do kvasenia vo fľašiach. Ak si kúpite šampanské, na ktoré sa použilo iba biele hrozno, dá sa nazvať Blanc de Blancs. Ak sa stretnú iba základné vína z odrôd červeného hrozna, je tu vzácny Blanc de Noir. Bez názvu ročníka si môžete kúpiť lacné šampanské so základnými vínami z aktuálneho ročníka aj zo starších ročníkov.
Veľa času s Méthode Champenoise
Veľa času je vyhradeného na šampanské šumivé víno na kvasenie vo fľaši, ktoré sa tu dá nazvať iba méthode champenoise. Zatiaľ čo šumivé víno musí zostať na kvasinkách šesť mesiacov a crémant deväť mesiacov, pre vinobranie šampanského je potrebných 15 mesiacov a celé tri roky.
Potom sa fľaše pretrepávajú, kým kvasinky nevytvoria zátku v hrdle fľaše. Táto sa zmrazí pred otvorením fľaše a potom vystrelí. Stratu nahrádza dávkovanie pri preprave - najprísnejšie strážené tajomstvo každého domu so šampanským. Skladá sa zo sladkých vín, cukrového roztoku alebo veľmi ľahkého koňaku Esprit de Cognac a určuje okrem iného aj to, koľko zvyškového cukru je v šampanskom.
Úrovne kvality pre šampanské
Šampanské je vždy kvalitné šumivé víno kontrolovaného pôvodu - AOC. Jeho obsah alkoholu je zvyčajne 12 objemových percent, ale môže tiež dosiahnuť 12,5 objemových percent. Okrem toho je u tohto sektu vyžadovaná vysoká hustota viniča, ktorá znižuje úrodu, ale zvyšuje kvalitu, ako aj ručný zber. Vyšší podiel starších ročníkov tiež prospieva kvalite a dá sa rozpoznať podľa označenia „réserve“. Prírastky "prestíž" alebo "Špeciálna" označujú tie najlepšie šampanské zo šampanského domu.
Úradne schválená klasifikačná kvality medzi špičkovými šampanského je založený na cene, že hrozno z jednotlivých komunít dosiahnutie plechovku. Ak je rovnaká ako maximálna cena v obci, šampanské z nich vyrobené sa dá nazvať Grand Cru. Ak hrozno dosiahne 90 až 99 percent maximálnej ceny, môžete si toto šampanské kúpiť ako Premier Cru.
Tipy a triky pre dokonalý pôžitok zo šampanského
Ako skladujete šampanské?
V ideálnom prípade by mali byť fľaše šampanského skladované vo zvislej polohe. Dôležitejšie je, že sa skladujú na tmavom mieste pri stálej teplote desať až 15 stupňov. Chladnička je vhodným miestom na krátkodobé uskladnenie.
Ako dlho môže šampanské vydržať?
Šampanské sa už pri dodaní dlho skladovalo. V tomto okamihu je plne vyvinutý a už sa nebude vyvíjať, s výnimkou zriedkavých produktov špičkovej kvality. Lacné šampanské sa napriek tomu môže pri optimálnom skladovaní uchovávať ešte ďalšie tri roky. Vynikajúce ročníkové šampanské bude neporovnateľným potešením aj po viac ako desiatich rokoch.
Ako dlho trvá otvorené šampanské?
Otvorenú fľašu šampanského nemožno uložiť. Šampanské je ešte jemnejšie ako sekt. Tento charakter zmizne po niekoľkých hodinách, dokonca aj so zátkou na sekt. Potom vo fľaši zostane sekt, ktorý už nie je porovnateľný so šampanským, ktoré ste si vychutnali ihneď po otvorení.
Aká je najlepšia teplota na pitie šampanského?
Ideálna teplota na pitie šampanského je medzi siedmimi a deviatimi stupňami pre arómy od suchej po polosuchú. Extra suché šampanské môžete nalievať aj priamo z chladničky do pohárov na šampanské a ružové šampanské alebo sladké šampanské môžete uchovávať pri teplote desať stupňov.
Odporúčanie k jedlu: Čo sa hodí so šampanským?
Champagne rád podáva jemne dusené ryby v miernych omáčkach vedľa. To platí aj pre ustrice, kaviár a morské plody, ktoré nie sú príliš korenené. Môže sa tiež podávať ako aperitív s ľahkými koláčmi, šunkou Serrano alebo syrom Comté s hroznom alebo koktailovými paradajkami.
Nakupujte šampanské online vo VINELLO
Vinello je váš maloobchodný predajca vín pre všetky šumivé potešenia od spoločnosti Prosecco po šampanské. Svoje šampanské si môžete kúpiť online u nás a vybrať si z celkom 15 spôsobov platby. Ďalšou jedinečnou vlastnosťou produktu Vinello je, že máte možnosť nákupu na účet už od prvej objednávky. Okrem toho máte politiku vrátenia korku . Rýchle dodanie a individuálny servis sú pre nás tiež samozrejmosťou.