Viac informácií o Tetuna Reserve - Robert Goldenits
Tetuna Reserve od Roberta Goldenitsa z Burgenlandu má po naliatí do pohára jasnú, svetločervenú farbu. Ak pohár roztočíte, môžete v tomto červenom víne vnímať prvotriednu vyváženosť, pretože na stenách pohára nevystupuje vodnatým, sirupovitým alebo likérovým spôsobom. Buket tohto červeného vína z Burgenlandu poteší vôňou černíc a čiernych ríbezlí. Ak sledujeme vôňu ďalej, pridá sa čierna čerešňa.
V chuti sa Tetuna Reserve by Robert Goldenits otvára nádherne suché, chytľavé a aromatické. Na jazyku sa toto vyvážené červené víno vyznačuje neuveriteľne hustou textúrou. Záver tohto mladého červeného vína z vinárskej oblasti Burgenland, presnejšie od Neziderského jazera, je napokon presvedčivý so značným dozvukom. Záver sprevádzajú aj minerálne tóny z pôdy s prevahou piesku a ílu.
Vinifikácia Robert Goldenits Tetuna Reserve
Základom vyváženého vína Tetuna Reserve z Rakúska je hrozno z odrôd Blaufränkisch, Cabernet Sauvignon a Zweigelt. Hrozno rastie v optimálnych podmienkach v Burgenlande. Tu vinič zapustil korene hlboko do piesočnatých a ílovitých pôd. Rezerváciu Tetuna samozrejme určuje aj podnebie a vinohradnícky štýl Neziderského jazera. Toto rakúske možno doslova označiť za starosvetské víno, ktoré sa prezentuje mimoriadne pôsobivým spôsobom. Dozrievanie hrozna tohto vína vyrobeného z odrôd Blaufränkisch, Cabernet Sauvignon a Zweigelt je do značnej miery ovplyvnené podnebím pestovateľskej oblasti. V Burgenlande sa hroznu darí v pomerne chladnom podnebí, čo sa okrem iného prejavuje mimoriadne dlhým a rovnomerným hroznom a pomerne miernou hmotnosťou muštu. Hrozno pre toto červené víno z Rakúska sa zbiera výlučne ručne, keď je dokonale zrelé. Po zbere sa hrozno rýchlo odvezie do lisovne. Tu sa vyberie a starostlivo rozdrví. Potom nasleduje kvasenie v malom dreve pri kontrolovaných teplotách. Po kvasení nasleduje niekoľko mesiacov zrenia na jemných kvasničných usadeninách, kým sa víno nakoniec stiahne.
Odporúčanie na jedlo pre víno Tetuna Reserve od Roberta Goldenitsa
Vyskúšajte toto červené víno z Rakúska najlepšie temperované pri teplote 15 - 18 °C ako spoločníka k husacím prsiam so zázvorovo-červenou kapustou a majoránkou, k teľaciemu varenému filé s fazuľou a paradajkami alebo ku kačacím prsiam s cukrovým hráškom.
- Več izdelkov iz Robert Goldenits