Roussillon - vinárska oblasť medzi Pyrenejami a Stredozemným morom
Prvé vinice v Roussillone boli vysadené v siedmom storočí. Tradícia svetoznámych Vins Doux Naturels od úpätia Pyrenejí začala v stredoveku. Moderné vinárstvo je zodpovedné za to, že nielen milovníci sladkých vín oceňujú Roussillon ako vinársku oblasť s vynikajúcimi suchými červenými a sladkými vínami.
Slnko, more a vietor - podnebie Roussillon
Od delty Rhony po španielske hranice predstavuje pobrežie Stredozemného mora polkruh. Kvôli tomuto tvaru a horským svahom vystupujúcim z brehu do vnútrozemia sa často označuje ako „amphithéâtre des vins“. Slnko tu svieti takmer 2 600 hodín ročne (pre porovnanie: s dobrým 2 000 slnečnými hodinami ročne je Baden jedným z najslnečnejších regiónov v strednej Európe). Sedem vetrov vrátane studenej Tramontany z Pyrenejí a Narbonnais zo severu zaisťuje odparovanie po krátkych, väčšinou prívalových búrkach a letnom ochladení vyhrievaných viníc. Suché, horúce leto, mierne zimy, daždivé obdobia v prechodných obdobiach a stabilný vietor: nikde inde na pobreží Stredozemného mora nie sú pre vinohradníctvo lepšie klimatické podmienky ako v Roussillone.
Rôznorodé, dobre priepustné pôdy
S Corbières na severe a Pyrenejami alebo ich podhorím na juhu a západe, tri pohoria hraničia s Roussillon.
Vinice sú orientované hlavne na juhovýchod a východ na Stredozemné more. Na povrchu zostali iba stopy vrstiev ílu obsahujúcich minerály, ktoré boli vyplavené na breh počas poslednej doby ľadovej. V plytších pobrežných oblastiach poskytujú hlbšie ílovité vrstvy rezervoár vlhkosti, ktorý podporuje rýchly rast viniča. Ťažšie to majú vinice vo vyšších nadmorských výškach, kde priepustná piesočnatá štruktúra umožňuje vode presakovať až do veľkých hĺbok. Vysoká kvalita hrozna, z ktorého sa vinifikuje najmä Vin Doux Naturel, je spôsobená zodpovedajúcim spôsobom nízkym výnosom; Existuje tiež geologická rozmanitosť: Okrem hliny a piesku sa tu nachádzajú aj ložiská bridlice, mramoru, kremeňa, vápna, okruhliakov a ruly.
Vínne štýly roussillonských vín
The Grande Nation miluje svoj Roussillon: Asi 90 percent sladkých vín AOC konzumovaných vo Francúzsku pochádza z východných Pyrenejí; Viac ako polovica regionálnych viníc sa mení na Vins Doux Naturels (VDN). Reštrukturalizácia výroby vína na Pays d'Oc, ktorá sa začala okolo roku 1980, dala vinarom Roussillonu odvahu hľadať vyššiu kvalitu: Vynikajúce vína Doux Naturels, ako sú Banyuls, Muscat a Rivesaltes, sú stále ochrannými známkami regiónu. Zároveň sa čoraz viac prijíma hromadná výroba jeho lacnejších variantov v prospech výroby kvalitných suchých vín. V 13 AOC oddelenia je povolených na vinifikáciu 15 rôznych odrôd hrozna.
Odrody bieleho hrozna v Roussillone
Môže byť použitý pre suché vína:
-
Marsanne
-
Roussanne
-
Vermentino
Pre suché biele víno a víno Vin Doux Naturel sú povolené nasledujúce látky:
Odrody červeného hrozna v Roussillone
Sušenie červených vín v Roussillone:
Jediná odroda červeného hrozna schválená tiež pre VDN:
Zaujímavé fakty o Roussillone
Ako sa Roussillon dostal na VDN?
Hodina narodenia Vin Doux Naturel, alebo by to tak malo byť, bola zasiahnutá v stredoveku počas experimentu, ktorý uskutočnil katalánsky lekár a lekárnik Arnaldus de Villanova1285. Hovorí sa, že hľadal spôsob, ako urobiť víno odolnejším, aby si ho templári mohli vziať so sebou na svoje križiacke výpravy. Jeho objav: „Mutage“, teda pridanie alkoholu (neskôr aj oxidu siričitého), ktorý zastaví kvasenie a zachová obsah zvyškového cukru. Krátko po svojom vzniku boli bestsellerom sladké vína z Roussillonu, ktorý bol v tom čase súčasťou Katalánska.
Ako sa vyrába VDN?
"Trpezlivosť" je tu čarovným slovom: Najskôr je dôležité určiť optimálny čas pre mutáciu, aby sa vo víne udržalo správne množstvo zvyškového cukru. Sladké vína potom v závislosti od požadovaného typu a kvality dlho odpočívajú - niekedy 20 a viac rokov - v drevených sudoch alebo v nie úplne uzavretých fľašiach, v ktorých môže víno prísť do styku so vzduchom. Tento proces je rýchlejší na priamom slnku, ak je skladovaný v hrubostenných sklenených balónoch vonku. Po oxidácii sa VDN stáča do fliaš na ďalšie zrenie alebo sa zhromažďuje s inými vínami, aby sa ďalej vyvíjal v sude. Vysoko kvalitné vína Vins Doux Naturels nevznikajú zriedka niekoľko desaťročí - a aj po 100 rokoch chutia dobre.
Akú úlohu zohrávajú IGP v Roussillone?
Vína IGP (skratka pre „Indication Géographique Protégée“, chránené zemepisné označenie) sú štátom testované akostné vína. Vinári majú vo svojej výrobe väčšiu slobodu ako v kategórii AOP.
Medzi IGP Roussillonu patrí IGP des Côtes Catalanes, ktoré pokrýva takmer celý Roussillon. Obce Banyuls-sur-Mer, Cerbère, Collioure a Port-Vendre tvoria IGP de la Côte Vermeille. IGP des Pyrénées-Orientales a IGP des Vins de Pays d'Oc sú nadregionálne označenia pôvodu, ktoré zasahujú aj do susedných vinárskych oblastí.
Vína Roussillon kúpite online na stránkach VINELLO
Radi by sme vás pozvali na ochutnávku populárnych vín z Roussillonu. Prejdite si našu ponuku a do sýtosti si nájdite svoje nové obľúbené víno už dnes vo VINELLO. Sme hrdí na to, že vám môžeme predstaviť široký sortiment zahŕňajúci vína z rôznych častí sveta.
Kladieme veľký dôraz na spokojnosť našich zákazníkov. Garantujeme preto, že váš nákup u nás je bezpečný. Tiež sa usilujeme o rýchle doručenie, aby vám požadované balenie dorazilo bez dlhých čakacích dôb. Môžete tiež poslať požiadavku na konzultáciu našim someliérom - sme radi, že tu pre vás!
Vinárska oblasť Roussillon
Oblasť Roussillon zodpovedá departementu Pyrénées-Orientales. Spolu s Languedocom na západe tvorí najväčšiu vinársku oblasť vo Francúzsku, známu tiež ako Pays d'Oc. Táto oblasť je od stredoveku známa ako domov Vins Doux Naturels, vrátane Maury Doux, Banyuls, Banyuls Grand Cru a Muscat de Rivesaltes.
|