História zámockého vinárstva Proschwitz - Prinz zur Lippe
Víno sa na svahoch Proschwitz nad riekou Labe pestuje už viac ako 850 rokov. Až do reformácie sa tu dokonca vyrábala väčšina výstavného vína pre Sasko. Vinohrady zámku Proschwitz dlho vlastnila rodina zur Lippe, ale po skončení vojny boli pozemky vo východnom Nemecku vyvlastnené bez náhrady a využívané ako poľnohospodárska pôda. Až koncom 70. a začiatkom 80. rokov 20. storočia sa opäť začala pestovať vinná réva.
Na jar 1990 sa definitívne vyriešilo opätovné nadobudnutie a privatizácia vinice Schloss Proschwitz. Tak sa z Mníchova do Míšne vrátil aj dedič a vinohradník Prof. Dr. Georg Prinz zur Lippe. Odvtedy sa plochy vinohradov neustále rozširujú. Medzitým sa vinice vinárstva Schloss Proschwitz rozprestierajú asi 5 km pozdĺž Labe. Všetky vinice v Proschwitzi boli kedysi vo vlastníctve cirkvi. Vinohradnícka usadlosť Schloss Proschwitz v súčasnosti obhospodaruje približne 70 hektárov viníc z troch bývalých cirkevných vinohradov miešanského biskupa.
Vinohrady Weingut Schloss Proschwitz
Vinice sa nachádzajú na idylickom mieste nad riekou Labe s výhľadom na slávne porcelánové mesto Meissen. Vinohrad Schloss Proschwitz je spolu s vinohradom Kloster Heilig Kreuz najväčším samostatným vinohradom v Sasku. Pôdu charakterizuje červená žulová hornina a široká vrstva spraše.
Vinohrady sa obhospodarujú podľa zásad kontrolovaného ekologického vinohradníctva. Hnojivá a pesticídy sa používajú šetrne a sú šetrné k užitočnému hmyzu, vinice sú vysadené vegetáciou a výnosy sú zámerne znížené.
S prerezávaním sa začína v decembri a pokračuje až do marca. Cieľom je znížiť výnosy v prípade vín, ktoré sú obzvlášť bohaté na extrakt. Strihá sa len jedna plodná a jedna rodiaca liana, a to na 6-8 očiek na meter štvorcový. Staré drevo je tiež vyrezané.
Vďaka vlhkosť zadržiavajúcej sprašovej, syenitovej a žulovej pôde nie je klesajúci úhrn zrážok v posledných rokoch pre vinárstvo Schloss Proschwitz až takým veľkým problémom. Pôda však musí byť vhodne pripravená, aby dobre absorbovala vlhkosť, ale aby sa opäť neodparovala.
Hrozno sa zbiera od konca augusta - v závislosti od počasia a zrelosti hrozna. Základné vína na výrobu šumivého vína sa zbierajú ako prvé - približne dva týždne pred začiatkom samotného zberu. Nasledujú skoré dozrievajúce odrody ako Goldriesling a Pinot noir precoce. Zvyšok zberu niekedy trvá viac ako 8 týždňov. Vína Prädikat sa zbierajú ručne a selektívne.
Vinohrady na panstve Schloss Proschwitz
Najlepšie stránky sú:
- Zámok Proschwitz
- Kláštor Svätého kríža Meissen
Pestované odrody hrozna
- Müller-Thurgau
- Rulandské šedé
- Rulandské biele
- Rulandské modré
- Pinot noir precoce
- Tramín
- Rulandské modré
Ďalšie informácie o Schloss Proschwitz Prinz zur Lippe
Adresa | |
---|---|
Názvy spoločností: | Weingut Schloss Proschwitz Prinz zur Lippe |
Ulica: | Dorfanger 19 |
Mesto: | 01665 Diera-Zehren OT Zadel |
Krajina: | Nemecko |
Región: | Sasko |
Kontinent: | Európa |
Kontakt a web | |
Webová lokalita: | http://www.schloss-proschwitz.de/ |
E-Mail: | [email protected] |
Facebook: | https://www.facebook.com/SchlossProschwitz?fref=ts |
Telefón: | +49 3521 76760 |
Fax: | +49 3521 767676 |
Spoločnosť | |
Vlastník: | Dr. Georg Prinz zur Lippe |
Víno | |
Enológ: | Christoph Reiner |
Majster pivnice: | Martin Schwarz |
Oblasť vinohradov: | 70 Hektar |
Pestované vinice: | Schloss Proschwitz, Kloster Heilig Kreuz |
Typ pôdy, vlastnosti pôdy: | roter Granitfelsen, bedeckt von einer bis zu 6m dicken Lössschicht |