• ♥ Aktuálne 23.134 vína len pre vás! ♥
  • Osobná rada!
  • Bezpečné balenie!
  • Spoľahlivá doprava!

Crémant

(86)

Jemné perlenie, ovocná čerstvosť, tradičná výroba v fľašiach, šumivé víno z Francúzska - to je Crémant. Na VINELLO nájdete biele a ružové Crémant.

Viac informácií o Crémant
Für die Filterung wurden keine Ergebnisse gefunden!
Nie je k dispozícii
TIP!
9999
Nie je k dispozícii
TIP!
4.75
(8)
Šumivé víno Šumivé víno
brut - bruto brut - bruto
Francúzsko Francúzsko
Languedoc-Roussillon (FR) Languedoc-Roussillon
14,48 €*
0.75 l (19,31 € * / 1 l)
Nie je k dispozícii
9999
Nie je k dispozícii
Šumivé víno Šumivé víno
brut - bruto brut - bruto
Francúzsko Francúzsko
Loira (FR) Loira
13,98 €*
0.75 l (18,64 € * / 1 l)
Nie je k dispozícii
Tip someliéra
Tip tímu
Radosť z najvyššej ceny
9999
Nie je k dispozícii
Tip someliéra
Tip tímu
Radosť z najvyššej ceny
5.00
(1)
Šumivé víno Šumivé víno
Demi-sec - Medium Dry - Abboccato - Semi-Seco Demi-sec - Medium Dry - Abboccato - Semi-Seco
Francúzsko Francúzsko
Loira (FR) Loira
12,78 €*
0.75 l (17,04 € * / 1 l)
15 % zľava - Posledné fľaše!
Teraz tu ušetrite!
10 % Jarný výpredaj
Jarné ceny
Teraz prezrieť!
Must-Have vína
Tietto vína by si mal užiť!
Skúšobné balíčky
Teraz vyskúšajte rozmanitosť a ušetrite!
1
2 3 4
1 - 25 / 85

História a pôvod

Crémant je elegantné šumivé víno, ktoré sa predovšetkým vyrába vo Francúzsku. V súčasnosti je oceňované aj v iných krajinách pre svoju kvalitu a rozmanitosť. Termín Crémant bol pôvodne použitý pre šampanské, ktoré malo nižší tlak a preto "krémovejšiu" penu. S časom sa Crémant vyvinul na samostatné označenie pre kvalitné šumivé vína z regiónov Francúzska mimo Champagne.

V roku 1975 zaviedol francúzsky vinársky zákon oficiálne termín "Crémant". Odvtedy musia Crémants dodržiavať určité výrobn é metódy, vrátane tradičnej fermentácie v fľašiach, ktorá sa podobá šampanskému postupu. Významným príkladom dlhej tradície a odborných znalostí v oblasti výroby Crémant je dom Ladubay. Vinárstvo, ktoré je známe svojimi exquisite Crémants z údolia Loire od roku 1851.

Odrody hrozna a výrobný proces

Výroba Crémant si vyžaduje vysokú úroveň remeselnej zručnosti a precíznosti. Začína sa starostlivým výberom odrôd hrozna. Tradičné biele odrody ako Chardonnay a Pinot Blanc sú známe svojím prínosom k jemným, elegantným šumivým vínam. Okrem toho sa na niektoré Crémants používajú aj červené odrody ako Pinot Noir. Z týchto vznikajú Crémant Rosé s komplexnými arómami a štruktúrami. Táto rozmanitosť umožňuje vinárom vytvorenie širokého spektra štýlov Crémant. Od brut, ktorý sa vyznačuje svojou suchou, chrumkavou povahou, až po sladšie varianty.

Rozmanitosť Crémants pochádza z rôznych odrôd hrozna, ktoré sa pestujú v daných regiónoch. Najbežnejšie odrody hrozna používané na výrobu Crémant sú:

  • Crémant d'Alsace: Predovšetkým z Pinot Blanc, ale aj Riesling, Pinot Gris, Pinot Noir, Auxerrois a Chardonnay.
  • Crémant de Bourgogne: Chardonnay a Pinot Noir sú dominantné odrody, doplnené Gamay, Aligoté a Sacy.
  • Crémant de Loire: Široká škála odrôd, vrátane Chenin Blanc, Chardonnay, Cabernet Franc a Pinot Noir.
  • Crémant de Bordeaux: Predovšetkým Semillon, Cabernet Franc a Merlot.
  • Crémant du Jura: Predovšetkým Chardonnay, doplnené Pinot Noir, Poulsard a Trousseau.

Každá odroda hrozna prináša svoje vlastné charakteristické arómy a vlastnosti do Crémant. To vedie k pôsobivej rozmanitosti chuťových profilov.

Alsasko vínna cesta

Oblasti pestovania a terroir

Kvalita Crémant je do veľkej miery určená terroir. Teda kombinácie pôdy, klímy a topografie pestovateľských oblastí. Bohaté a rozmanité krajiny Francúzska poskytujú ideálne podmienky pre výrobu prvotriednych šumivých vín. Od vápencových pôd údolia Loire, kde sídlia vinárstva ako Ladubay, až po slnečné svahy Burgundska. Každá pestovateľská oblasť sa vyznačuje jedinečnými vlastnosťami, ktoré sa odrážajú v Crémants.

Crémant sa vyrába v rôznych regiónoch Francúzska, pričom každá oblasť má svoje jedinečné vlastnosti a predpisy. Medzi najvýznamnejšie pestovateľské oblasti patrí:

  • Alsace (Alsasko): Známa pre Crémant d'Alsace, táto oblasť využíva suché a slnečné podnebie. Poskytuje ideálne podmienky pre zrenie hrozna.
  • Bourgogne (Burgundsko): Crémant de Bourgogne sa tu vyrába v podnebí, ktoré má kontinentálne aj námorné vplyvy. To vedie k výbornej rovnováhe medzi kyslosťou a ovocím.
  • Loire: Táto oblasť je známa svojou rozmanitosťou mikroklím. Prináša Crémant de Loire s širokým spektrom chuťových profilov.
  • Bordeaux: Hoci je predovšetkým známa vínami bez bublín, táto oblasť produkuje aj Crémant de Bordeaux. Ten má prospech z mierneho podnebia a rôznych druhov pôdy.
  • Jura: Chladné podnebie a jedinečné pôdne podmienky sú tu ideálne na výrobu Crémant du Jura. Tento je známy svojou čerstvou a jemnou chuťou.

Klimatické podmienky

Podnebie zohráva rozhodujúcu úlohu pri výrobe Crémant. Špecifické klimatické podmienky každej oblasti ovplyvňujú proces zrenia hrozna a aj konečné vlastnosti vína. Chladnejšie podnebie podporuje pomalšie zrenie, čo vedie k vyššej kyslosti a čerstvosti vína. Kým teplejšie podmienky umožňujú rýchlejšie zrenie a s ním aj zrelšie ovocné arómy.

Pôdne podmienky

Pôdne podmienky sa medzi rôznymi oblasťami výroby Crémant značne líšia a významne ovplyvňujú charakter vína:

  • Vápence a jíl: Tieto pôdy sa nachádzajú v Champagne a v častiach údolia Loire. Prispievajú k mineralite a čerstvosti vín.
  • Jíl a vápenec: Často sa nachádzajú v Burgundsku a Jure. Tieto pôdy ponúkajú dobrý odvod vody a podporujú silné, ale elegantné arómy.
  • Piesok a štrk: V oblasti Bordeaux vedú tieto druhy pôdy k dobrej udržateľnosti tepla. A prispievajú k zreniu a komplexnosti aróm.

 

Kombinácia klimatických podmienok a pôdnych podmienok v každej pestovateľskej oblasti prispieva k identite a rozmanitosti Crémant. Tieto faktory ovplyvňujú nielen výber odrôd hrozna, ale aj metódy pestovania a štýl vinárstva.

Cremant na regáli

 

Vyžitie

Vyžitie Crémant nasleduje prísne pokyny, aby zabezpečilo kvalitu a jedinečnosť tohto šumivého vína. Kľúčovým rysom je metóda tradičnej fermentácie v fľašiach. Podobne ako proces, ktorý sa používa pri výrobe šampanského. Táto metóda zahŕňa:

  • Prvá fermentácia: Prevod hroznového džúsu na víno prostredníctvom fermentácie.
  • Druhá fermentácia: Po pridaní zmesi cukru a kvasníc do základného vína sa toto zavrie do fliaš. Potom sa začne druhá fermentácia. Počas tohto procesu vzniká oxid uhličitý, ktorý dodáva Crémant jeho šumivé bubliny.
  • Zrenie na kvasinkách: Crémant musí zrieť po zákonom stanovenú minimálnu dobu na kvasinkách. To mu dodáva komplexnosť a jemnejšie arómy. Doba zrenia sa líši v závislosti od regiónu, ale zvyčajne je minimálne 9 mesiacov.
  • Degorgovanie: Odstránenie kvasinkových usadenín zmrazením hrdla fľaše a odstránením ľadového zátky, ktorá obsahuje kvasinky.

Arómy a odporúčania k jedlám

Crémant je známy svojou jemnou buketou a paletou aróm. Tieto sa pohybujú od čerstvej citrusovej vône až po zrelé bobule. Umenie vinárov spočíva v tom, že pomocou výberu odrôd hrozna a doladenia vyžitia vytvárajú rozmanitosť aróm. Brut Crémant, charakterizovaný svojou suchosťou a čerstvosťou, je napríklad vynikajúcim aperitívom alebo spoločníkom k morským plodom. Elegantná štruktúra a jemné ovocné arómy z neho robia aj ideálneho partnera pre ľahké predjedlá a hydinové jedlá.

Crémant sa vyznačuje rozsiahlou paletou aróm. Tieto závisia od použitej odrody hrozna a špecifického terroir regiónu. Všeobecne sa dá povedať, že Crémant často vykazuje čerstvé, ovocné a kvetinové tóny. S náznakmi citrusových plodov, zelených jabĺk, hrušiek, broskýň, marhúľ, ako aj kvetinových a niekedy aj orieškových alebo krémových podtónov.

Odporúčania k jedlám

Crémant je všestranný spoločník k mnohým jedlám. Jeho čerstvosť a rozmanitosť z neho robia vynikajúcu voľbu pre:

  • Aperitív: Pohár Crémant je dokonalý začiatok jedla alebo oslavy.
  • Plody mora a ryby: Šumivá kyslosť Crémantu harmonizuje vynikajúco s delikátnosťou plodov mora a rybích jedál.
  • Ľahké predjedlá: Šaláty, carpaccio a iné ľahké predjedlá sú doplnené čerstvosťou Crémant.
  • Hydina a biele mäso: Crémant môže podčiarknuť jemné arómy hydiny a bieleho mäsa.
  • Syr: Osobitne kozi syr a krémové syry ťažia z rovnováhy, ktorú Crémant ponúka.
  • Dezerty: Dezerty na ovocnej báze alebo ľahké koláče sú vynikajúcou kombináciou.

Crémant ponúka široké spektrum možností vychutnávania. Vďaka svojej elegantnosti a rozmanitosti je cenenou súčasťou každého stola.

Zaujímavé fakty a špeciálnosti

Okrem svojej chuťovej rozmanitosti ponúka svet Crémants aj mnoho zaujímavých histórií a faktov. Napríklad označenie "brut" je náznakom suchého charakteru šumivého vína. Je to tiež kľúčový termín pre znalcov. Okrem toho sa výroba Crémant vyznačuje úzkym spojením medzi vinármi a ich pôdou. Čo sa odráža v starostlivej starostlivosti o vinárstva a rešpekte k tradícii.

  • Historické korene: Metóda výroby Crémant, tradičná fermentácia v fľašiach, sa praktikovala dlho pred jej zavedením v Champagne v iných regiónoch Francúzska.
  • Rozmanitosť prostredníctvom odrôd hrozna: Crémant môže byť vyrobený z rôznych odrôd hrozna. To mu dodáva pôsobivú chuťovú rozšírenosť, ktorá sa pohybuje od ovocnej a čerstvej až po bohatú a krémovú.
  • Udržateľnosť: Mnohí producenti Crémant kladú veľký dôraz na udržateľné vinárske praktiky, aby minimalizovali svoj ekologický odtlačok.
  • Pomery kvality a ceny: Hoci sa Crémant vyrába rovnakou starostlivou metódou ako šampanské, zvyčajne je dostupný za nižšiu cenu. To z neho robí atraktívnu alternatívu.

Cremant degustácia

Rozdiely oproti iným šumivým vínam

V porovnaní s inými známymi šumivými vínami ako šampanské a prosecco vyniká Crémant svojou regionálnou rozmanitosťou. A svojim vynikajúcim pomerom kvality a ceny. Zatiaľ čo šampanské pochádza výhradne z rovnomenného regiónu, Crémant sa vyznačuje rozmanitosťou svojich pôvodných oblastí. Metóda tradičnej fermentácie v fľašiach pri Crémant zaručuje vyššiu komplexnosť a jemnosť perál. Na rozdiel od mnohých prosecc, ktoré sa často vyrábajú pomocou tankovej fermentácie (Charmat-metóda).

Crémant vs. šampanské

  • Pôvod: Kým šampanské pochádza výhradne z Champagne vo Francúzsku, Crémant sa vyrába v rôznych iných regionech.
  • Odrody hrozna: Šampanské sa vyrába predovšetkým z Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier. Kým pre Crémant je povolená širšia paleta odrôd hrozna.
  • Cena: Crémant je zvyčajne cenovo dostupnejší ako šampanské, čo z neho robí vynikajúcu voľbu pre tých, ktorí dbajú na kvalitu.

Crémant vs. sekt

  • Výrobné postupy: Pre Crémant je prísne predpísaná metóda tradičnej fermentácie v fľašiach. Sekt sa však môže vyrábať aj prostredníctvom tankovej fermentácie (Charmat-metóda). To vedie zvyčajne k inému chuťovému profilu.
  • Pôvod a regulácie: Sekt pochádza z Nemecka alebo Rakúska a podlieha iným reguláciám špecifickým pre pôvod ako Crémant.

Crémant vs. prosecco

  • Výrobné postupy: Prosecco sa typicky vyrába pomocou tankovej fermentácie, vďaka čomu je často ovocnejšie a menej komplexné ako Crémant.
  • Odroda hrozna: Prosecco sa vyrába z odrody Glera. Čo mu dodáva charakteristický chuťový profil, ktorý sa líši od Crémant.

Crémant ponúka teda jedinečnú kombináciu tradície, rozmanitosti a kvality. To z neho robí vynikajúcu voľbu pre znalcov i nováčikov v oblasti šumivých vín. Jeho schopnosť vyniknúť ako samostatný nápoj, ako aj doplniť mnohé jedlá, z neho robí všestrannú a cenenú súčasť vinárskeho sveta.

Kúpiť Crémant online

Vznešené šumivé vína takmer zo všetkých kútov Francúzska, od Burgundska po Languedoc, nájdete lacno a jednoducho na VINELLO. Objednajte si Crémant online a zažite perlivé a miestne poklady offline. Lacno kúpiť Crémant šumivé vína a vychutnať si našu bezpečnú, rýchlu a klimaticky neutrálnu dopravu. Nečakajte dlho - ale užívajte si dlhšie.

Čo treba vedieť o Crémant
Aký je rozdiel medzi šampanským a Crémantom?
Obe sú šumivé vína. Šampanské sa vyrába vo vinohradníckej oblasti Champagne. Crémant sa vyrába v oblastiach mimo Champagne.
Čo je Crémant?
Crémant je francúzske šumivé víno, ktoré sa vyrába mimo oblasti Champagne. Musí zrieť na kvasničných usadeninách najmenej deväť mesiacov. Zo 140 kg hrozna sa môže vyrobiť maximálne 100 litrov muštu. Maximálny obsah síry je 150 mg/l.
Čo je dobrý Crémant?
Medzi dobré alebo obľúbené crémanty patrí Crémant Saphir Saumur Brut od Bouvet Ladubay alebo Aimery Grande Cuvée 1531 od Sieur d'Arques.
Ako sa pije Crémant?
Crémant sa pije z klasických tenkostenných pohárov na šumivé víno, tzv. flétny (šampanskej), aby sa perláž mohla rozprestrieť v bruchu a buket sa rozvinul smerom nahor. Profesionáli uprednostňujú klasický tulipán na biele víno, pretože sa smerom nahor zužuje a koncentruje vône. Počas ochutnávky si môžete podržať nos v pohári, aby ste lepšie vstrebali chuť.
Čo znamená Crémant brut?
Crémant Brut je suché francúzske šumivé víno s menej ako 15 g zvyškového cukru na liter. Brut je francúzske slovo, ktoré znamená trpký.
Je Crémant šumivé víno?
Sekt a Crémant sú šumivé vína. Sekt pochádza z Nemecka, Crémant z Francúzska.
Ako podávať Crémant?
Crémant sa pije vychladený, ideálna teplota na pitie je 6 až 8 °C.
Ako dlho môžete Crémant skladovať?
Crémant by sa mal piť čo najmladší, ale môže sa skladovať až 4 roky v závislosti od toho, ako šumivé víno dozrieva. Odporúča sa skladovanie v chlade, tme a na stojato, aby sa zachovala plná chuť aj počas dlhšieho skladovania.
UP