• ♥ Aktuálne 22.183 vína len pre vás! ♥
  • Osobná rada!
  • Bezpečné balenie!
  • Spoľahlivá doprava!

Blanc de Noir (44)

Skvelé vína Blanc de Noir nájdete tu na VINELLO.

Viac informácií o Blanc de Noir
Für die Filterung wurden keine Ergebnisse gefunden!
Nie je k dispozícii
9999
NV
Nie je k dispozícii
Šumivé víno Šumivé víno
brut - bruto brut - bruto
Francúzsko Francúzsko
Jura (FR) Jura
18,98 €*
0.75 l (25,31 € * / 1 l)

Dodacia lehota ca 4-6 pracovné dni

Nie je k dispozícii
Ušetríte 2 %, kúpte 6!
9999
2024
Nie je k dispozícii
Ušetríte 2 %, kúpte 6!
4.75
(4)
Biele víno Biele víno
suché suché
Nemecko Nemecko
Pfalz (DE) Pfalz
9,28 €*
0.75 l (12,37 € * / 1 l)

Dodacia lehota ca 5-7 pracovné dni

Nie je k dispozícii
Ušetríte 2 %, kúpte 6!
Vegetárian Vegetárian
9999
2024
Nie je k dispozícii
Ušetríte 2 %, kúpte 6!
Vegetárian Vegetárian
Biele víno Biele víno
suché suché
Nemecko Nemecko
Bádensko (DE) Bádensko
10,23 €*
0.75 l (13,64 € * / 1 l)

Dodacia lehota cca 3-5 pracovné dni

15 % zľava - Posledné fľaše!
Teraz tu ušetrite!
☀️ 10 % Letná akcia ☀️ Letné ceny
Teraz prezrieť!
Must-Have vína
Tietto vína by si mal užiť!
Skúšobné balíčky
Teraz vyskúšajte rozmanitosť a ušetrite!
1
2
1 - 25 / 42

Krása vína nespočíva len v jeho rozmanitých arómach a chuťových variantoch. Ale aj vo forme jeho výroby. Jedno špeciálne víno, ktoré sa stáva čoraz populárnejším, je Blanc de Noir. Na rozdiel od mnohých iných bielych vín sa vyrába z tmavých hrozien. Na tejto stránke sa dozviete všetko o zvláštnostiach a jedinečnej chuti vín Blanc de Noir.

Čo je to Blanc de Noir?

Blanc de Noir nie je červené víno. Je tiež známe ako biele víno z červených hrozien a predstavuje fascinujúcu kategóriu vín. Vyniká svojou jedinečnou výrobnou metódou. Pojem pochádza z francúzštiny a doslovne znamená "biele z čierneho". To sa týka toho, že víno je vyrobené z tmavých, červených hrozien. Šťava však zostáva vďaka špeciálnemu spracovaniu biela alebo veľmi svetlá.

Tradične je Blanc de Noir pôvodom z Francúzska. Zvlášť v slávnych vinárskych oblastiach ako Champagne. Ale aj v Nemecku a iných vinárskych regiónoch po celom svete získava čoraz väčšie uznanie. Toto víno je vo viacerých ohľadoch výnimočné a ponúka milovníkom vína veľmi jemný a nuansovaný chuťový zážitok.

Môže sa to zdať paradoxné, vyrábať biele vína z červených alebo čiernych hrozien. Avšak je to fascinujúci proces, ktorý produkuje výnimočné vína vo vinárstve. Umění spočíva v šetrnom lisovaní muštu z tmavých hrozien. Tak sa šupky, ktoré obsahujú farbivá, dostanú len minimálne do kontaktu so šťavou. Vzniká jasné, svetlé kvalitné víno alebo šampanské, ktoré je formované rozšírenosťou a hĺbkou červených hrozien.

Zvláštnosti Blanc de Noir

Vína Blanc de Noir sa vyznačujú zvláštnou finessou a komplexnosťou. Tu sú niektoré z vynikajúcich vlastností:

  • Jasnosť a čistota: Napriek svojmu pôvodu z tmavých hrozien sú vína Blanc de Noir krištáľovo čisté alebo jemne zlaté.
  • Výroba: Jedným z najvýraznejších aspektov Blanc de Noir je, že sa vyrába z červených hrozien. Avšak prostredníctvom špeciálnych výrobných metód sa podarí udržať víno farebne svetlé.
  • Špeciálne arómy a chuťové tóny: Šťava z hrozien sa fermentuje bez dlhého kontaktu s hroznom. Tak zostáva chuť jemná a ľahká. Často so subtilnými ovocnými tónmi a príjemnou sviežosťou.
  • Všestrannosť: Vína Blanc de Noir môžu byť vyrobené ako suché aj polosuché. Sú vynikajúcou voľbou pre rôzne príležitosti a jedlá.

História a vznik Blanc de Noir

História Blanc de Noir je úzko spätá s vývojom modernej vinárskej technológie a výroby vína. V Champagne, jednej z najznámejších pôvodných oblastí týchto vín, bola táto technika vyvinutá už pred storočiami. Technika výroby bielych vín z červených hrozien bola pôvodne vyvinutá na rozšírenie rozmanitosti odrôd hrozna a ich využitia.

Vinice-v-Kanade

Myšlienka vyrábať biele víno z červených hrozien bola spočiatku experimentálna. Rýchlo však získala popularitu, pretože výsledné vína mali prekvapivo príjemnú ľahkosť a aromatickú jemnosť.

V 18. storočí sa v Champagne začalo používať červené hrozno Pinot Noir a Pinot Meunier na výrobu šumivého vína. Hlavná myšlienka bola vytvoriť elegantné, svetlé víno. Víno, ktoré zachytáva silu a komplexnosť červených hrozien. Avšak bez silnej farby a trieslovín, ktoré sú pre červené vína typické. Táto technika sa rýchlo rozšírila a bola prispôsobená v iných vinárskych oblastiach.

Dnes je Blanc de Noir ceneným vínom v rôznych krajinách. Mnohí vinári po celom svete sa venujú náročnému procesu výroby Blanc de Noir. Tu hrá rolu nielen výber vhodných odrôd hrozna. Ale aj remeselné zručnosti vo vinici a v pivnici.

Výroba Blanc de Noir

Proces výroby Blanc de Noir je delikátne remeslo, ktoré si vyžaduje veľa zručnosti a starostlivosti. Kľúčovým faktorom je spracovanie hrozna. Aby sa zabezpečilo, že šťava bude mať čo najmenej kontaktu so šupkami. Tu je prehľad hlavných krokov:

Zber a spracovanie hrozna

Hrozno pre Blanc de Noir sa starostlivo ručne zbiera, aby sa predišlo poškodeniu a tým rýchlemu prenášaniu farby. Po zbere sa hrozno lisuje, pričom lisovanie prebieha čo najšetrnejšie. Šťava, ktorá pri tomto procese vytečie, je jasná alebo len jemne zafarbená. Pretože farbivá sú hlavne v hroznových šupkách.

Fermentácia a spracovanie

Po lisovaní sa hroznová šťava plní na fermentáciu do špeciálnych nádob. Fermentácia prebieha podobne ako pri bielych vínach, často v nerezových tankoch. Niekedy aj v drevených sudoch, aby sa zachoval čerstvý a ovocný charakter vína.

Zrenie

Zrenie Blanc de Noir môže prebiehať v nerezových tankoch aj v drevených sudoch, v závislosti od požadovaného aromatického profilu. Dlhšie zrenie môže vínu dodať ďalšiu hĺbku a komplexnosť.

Blanc-de-Noir-v-pivnici

Použité odrody hrozna

Blanc de Noir sa vyrába z rôznych červených odrôd hrozna. Tu sú niektoré z najčastejšie používaných odrôd:

  • Pinot Noir: Táto vznešená odroda je obzvlášť populárna v Champagne a zabezpečuje elegantné a komplexné biele vína. Táto odroda je známa svojimi jemnými, elegantnými arómami a schopnosťou produkovať komplexné, štruktúrované vína. Pinot Noir pridáva vínam Blanc de Noir často tóny červených bobúľ, čerešní a náznak byliniek.
  • Pinot Meunier: Rovnako doma v Champagne, prináša Pinot Meunier ovocné a čerstvé tóny do Blanc de Noir.
  • Spätburgunder: V Nemecku je spätburgunder preferovanou voľbou pre vína Blanc de Noir. Táto odroda ponúka podobné vlastnosti ako Pinot Noir, avšak s často ešte výraznejšou ovocnosťou a eleganciou.
  • St. Laurent: Rakúska odroda, ktorá sa taktiež používa na Blanc de Noir a vykazuje ovocný a čerstvý charakter.
  • Merlot a Cabernet Sauvignon: V zriedkavých prípadoch sa používajú aj tieto odrody, najmä v teplejších oblastiach. Môžu vínu dodať ďalšiu hĺbku a komplexnosť.

Chuť a arómy Blanc de Noir

Vína Blanc de Noir sa vyznačujú špeciálnou hĺbkou chuti a širokým spektrom aróm. Výrazná chuť vín Blanc de Noir je formovaná arómami použitých červených hrozien. Vďaka krátkej macerácii je farebná intenzita nízka. Avšak výrazné vína sa vyvíjajú vďaka nízkej kyslosti muštov a zreniu v dreve. Typické pre tento druh vín sú ovocné arómy čerešní a černíc ako aj jemné korenisté tóny. Mierna oxidácia môže taktiež ovplyvniť chuť vína a dodať mu príjemnú orieškovú príchuť.

Aromatický profil

Tu sú niektoré z charakteristických vlastností:

  • Ovocné arómy: Vo víne Blanc de Noir sa typicky nachádzajú arómy červených bobúľ. Ako napríklad jahody, maliny a čerešne. Tieto ovocné tóny sú často doplnené nádychom citrusových plodov a jabĺk.
  • Kvetinové tóny: V závislosti od odrody hrozna a spracovania môžu byť zaznamenané aj kvetinové tóny ako fialky alebo ruže.
  • Mineralita: Zvlášť pri vínach z vápenatých pôd môže byť prítomná výrazná mineralita. Dodáva vínu dodatočnú sviežosť a komplexnosť.
  • Koreniny a bylinky: Niektoré vína Blanc de Noir obsahujú jemné korenisté a bylinkové tóny. Dávajú vínu hĺbku a štruktúru.
  • Textúra a ústa: Tieto vína majú často hodvábnu textúru s príjemnou kyslosťou, ktorá zabezpečuje sviežosť. Zvyčajne majú dobrú rovnováhu s jemným perlením pri šumivých vínach.

Chuť

V chuti sa Blanc de Noir zvyčajne prezentuje sviežo a živý. Často s príjemnou kyslosťou, ktorá zabezpečuje určitú napätosť. Vína pôsobia ľahko a elegantne na podnebí a niekedy sú doplnené jemnou krémovosťou.

Degustacia-Blanc-de-Noir-sampanskeho

Perfektné jedlá pre Blanc de Noir

Blanc de Noir je veľmi všestranné víno, ktoré sa skvele kombinuje s rôznymi jedlami. Tu sú niektoré odporúčania:

  • Rybia a morská jedlá: Svieža a ľahká povaha Blanc de Noir sa skvele hodí k rybím jedlám. Napr. k grilovanému lososovi, zlatému morskému jazyku alebo k morským plodom ako krevetám a ustriciam.
  • Hydina: Ľahké hydinové jedlá ako kuracie prsia, moriak alebo kačica skvele ladia s elegantným tónom tohto vína.
  • Vegetariánske jedlá: Aj k šalátom, špargli alebo iným ľahkým zeleninovým jedlám je Blanc de Noir vynikajúcou voľbou.
  • Ľahké cestovinové jedlá: Bielé omáčky, morské plody či zeleninové cestoviny sú ideálnymi spoločníkmi.
  • Syr: Krémový kozie syr alebo iné jemné syry dokonale dopĺňajú chuť Blanc de Noir.

Zaujímavosti

  • Vedeli ste, že vo Francúzsku platí zákonný predpis, aké svetlé musí byť víno Blanc de Noir? Nemôže byť tmavšie ako Pinot Blanc.
  • V roku 2016 bola v Nemecku vydražená fľaša Blanc de Noir šampanského za 30 000 eur.
  • Víno Blanc de Noir je tiež označované ako fenomenálne objav. Pretože vzniklo vďaka "chybe" pri výrobe.

Všeobecné informácie

  • Pôvod: Blanc de Noir pochádza pôvodne z Champagne.
  • Popularita: Toto víno je zvlášť obľúbené vo Francúzsku a Nemecku.
  • Pestovateľské oblasti: Okrem Champagne existujú významné pestovateľské oblasti aj v Nemecku a iných vinárskych krajinách.
  • Technika: Víno Blanc de Noir je znakom zručnosti vinára. Ten potreboval vynikajúce načasovanie pri odstraňovaní šupiek. Výroba si vyžaduje presnú remeselnú zručnosť, keďže nekontrolovaný prenášanie farby môže rýchlo viesť k nežiaducim výsledkom.
  • Rozmanitosť: Blanc de Noir môže byť vyrobený ako tiché víno aj ako šumivé víno.
  • Klimatické podmienky: Najlepších výsledkov dosahujú vinári často v chladnejších klimatických podmienkach.
  • Trvanlivosť: Tieto vína zvyčajne nie sú určené na dlhodobé uskladnenie a mali by sa piť mladé.
  • Rozmanitosť aróm: Od citrusov cez červené bobule až po kvetinové tóny. Blanc de Noir ponúka veľkú rozmanitosť chutí.
  • Rarita: Blanc de Noir sa často vyrába v menších množstvách a preto je občas ťažké ho nájsť.
Čo treba vedieť o Blanc de Noir
Was ist der Unterschied zwischen Blanc de Blancs und Blanc de Noir?
Blanc de Blancs werden ausschließlich aus weißen Trauben hergestellt. Während Blanc de Noir aus dunklen Trauben gekeltert werden. Der Hauptunterschied liegt also in der Farbe der Trauben.
Welche Rebsorten sind für die Herstellung von Blanc de Noir Weinen geeignet?
Generell sind alle dunklen Rebsorten wie Spätburgunder, Cabernet Sauvignon oder Merlot geeignet. Der bekannteste und am häufigsten verwendete ist jedoch der Spätburgunder.
Wie sollte ein Blanc de Noir Wein serviert werden?
Der Wein sollte bei einer Temperatur von 10-12 Grad Celsius serviert werden. Er sollte etwa 30 Minuten vor dem Genuss geöffnet werden, damit er seine Aromen voll entfalten kann.
Ist Blanc de Noir immer ein trockener Wein?
Nein, es gibt auch halbtrockene oder süße Varianten von Blanc de Noir Weinen. Es kommt immer auf die individuelle Herstellungsweise des Winzers an.
Wie lange ist ein Blanc de Noir Wein haltbar?
Das hängt von der Qualität des Weines ab. Jedoch können Blanc de Noir Weine meist bis zu 5 Jahre gelagert werden. Bei hochwertigen Jahrgängen können sie sogar länger reifen.
UP