Viac informácií o Jungenberg Chardonnay - Markus Altenburger
V pohári má ekologicky vyrobené Jungenberg Chardonnay od Markusa Altenburgera jasne zlatožltú farbu. Po prvom zakrútení je možné vnímať prvotriednu vyváženosť tohto bieleho vína, keďže na stenách pohára nevystupuje vodnaté, sirupovité ani likérové. Po naliatí do pohára na biele víno sa toto biele víno zo Starého sveta vyznačuje nádherne výraznou broskyňovou arómou, ktorú dopĺňajú ďalšie ovocné nuansy spôsobené zrením v drevených sudoch.
Markus Altenburger Jungenberg Chardonnay zaujme svojou elegantne suchou chuťou. Bolo plnené do fliaš s výnimočne nízkym obsahom zvyškového cukru. Ide o skutočné akostné víno, ktoré jasne vyniká jednoduchšími vlastnosťami, a tak toto rakúske prirodzene očarí najjemnejšou vyváženosťou napriek všetkej svojej suchosti. Aróma nepotrebuje nevyhnutne veľa zvyškového cukru. Na podnebí je štruktúra tohto dobre vyváženého bieleho vína nádherne ľahká. Záver tohto mladého bieleho vína z vinárskej oblasti Burgenland, presnejšie z Neziderského jazera, je podmanivý s pozoruhodným dozvukom. Záver sprevádzajú aj minerálne aspekty pôdy s prevahou ílu a bridlice.
Vinifikácia Jungenberg Chardonnay podľa Markusa Altenburgera
Vyvážené Jungenberg Chardonnay z Rakúska je jednodruhové víno, ekologicky lisované z odrody Chardonnay. Hrozno rastie v optimálnych podmienkach v Burgenlande. Tu vinič zapustil korene hlboko do pôdy z ílu a bridlice. Jungenberg Chardonnay je skrz-naskrz starosvetské víno, pretože toto rakúske dýcha mimoriadnym európskym šarmom, ktorý jasne podčiarkuje úspech starosvetských vín. Dozrievanie hrozna tohto vína Chardonnay je do veľkej miery ovplyvnené podnebím pestovateľskej oblasti. V Burgenlande sa hroznu darí v pomerne chladnom podnebí, čo sa okrem iného prejavuje mimoriadne dlhým a rovnomerným hroznom a pomerne miernou hmotnosťou muštu. Hrozno na výrobu Jungenberg Chardonnay sa po dokonalej zrelosti zbiera výlučne ručne bez pomoci hrubých a málo selektívnych zberačov. Po ručnom zbere sa hrozno okamžite odvezie do vinárstva. Tu sa vyberie a starostlivo rozdrví. Nasleduje kvasenie v betóne a veľkom dreve pri kontrolovaných teplotách. Po ukončení fermentácie sa elegantné Jungenberg Chardonnay necháva dozrievať ďalších 14 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch.
Odporúčanie pre jedlo Jungenberg Chardonnay od Markusa Altenburgera
Toto organické biele víno z Rakúska je najlepšie mierne vychladené pri teplote 11 - 13 °C ako sprievodné víno k pečenému pstruhovi so zázvorovou hruškou, špargľovému šalátu s quinoou alebo omelete s lososom a feniklom.
- Več izdelkov iz Markus Altenburger