• ♥ Aktuálne 24.218 vína len pre vás! ♥
  • Osobná rada!
  • Bezpečné balenie!
  • Spoľahlivá doprava!

Provence

(120)

Čo je najkrajšie na Provensálsku - nádherná, všadeprítomná aróma z Garrigue a Macchia, ktorá pripomína víno a korenené pochúťky, jedinečné svetlo, ohromujúci pohľad na Stredozemné more, ktorý sa otvorí, len čo na A7 prejdete na odbor smerom na Saint-Tropez?

Viac informácií o Provence
Für die Filterung wurden keine Ergebnisse gefunden!
Nie je k dispozícii
9999
2023
Nie je k dispozícii
Ružové vína Ružové vína
Polosuché Polosuché
Francúzsko Francúzsko
Provence (FR) Provence
9,98 €*
0.75 l (13,31 € * / 1 l)
Nie je k dispozícii
9999
2023
Nie je k dispozícii
Ružové vína Ružové vína
suché suché
Francúzsko Francúzsko
Provence (FR) Provence
17,98 €*
0.75 l (23,97 € * / 1 l)
Nie je k dispozícii
Pri nákupe 24 kusov ušetríte 6 %!
10 % Spring-Sale
9999
2022
Nie je k dispozícii
Pri nákupe 24 kusov ušetríte 6 %!
10 % Spring-Sale
Červené víno Červené víno
suché suché
Francúzsko Francúzsko
Provence (FR) Provence
14,98 €*
0.75 l (19,97 € * / 1 l)
15 % zľava - Posledné fľaše!
Teraz tu ušetrite!
10 % Jarný výpredaj
Jarné ceny
Teraz prezrieť!
Must-Have vína
Tietto vína by si mal užiť!
Skúšobné balíčky
Teraz vyskúšajte rozmanitosť a ušetrite!
1
2 3 4 5
1 - 25 / 117

Túžba po Provence?

Čo priviedlo Picassa na myšlienku kúpiť si zámok v Provence? Ktorá iná oblasť ako Provence mohla prispieť k pokojnému športu Pétanque? Možno nie je zlý nápad dohodnúť sa na skvelom čerstvom provensálskom Rosé a až potom prebrať nespočetné jedinečné aspekty tejto nesmierne krásnej krajiny.

Vinárska oblasť Provence

Vinárska oblasť Provence sa nachádza v južnom Francúzsku, v Régióne Provence-Alpes-Côte d'Azur. Rozprestiera sa na takmer 200 kilometrov dlhom pobreží od départementu Alpes Maritimes na východe cez Var v strede až po Bouches-du-Rhône na západe. Provence je najdôležitejšou oblasťou na výrobu Rosé vo Francúzsku.

 

Vinárske štýly Provence

Takmer by sa dalo hovoriť o jedinom vinárskom štýle: Viac ako 600 vinárskych podnikov produkuje okolo 1,2 milióna hektolitrov vína ročne - a takmer 90 percent z toho v jednej, navyše mimoriadne bledé farbe: Typické Rosé z Provence je víno, ktorého svetlá lososová róba nedovolí odhadnúť jeho silný, pritom väčšinou jemný minerálny charakter. Najvýraznejší príklad v posledných rokoch je vynikajúce Miraval Rosé Côtes de Provence AOC z Château Miraval, vinárstva Angeliny Jolie a Brada Pitta. 

Rosé - a nič iné? Nie celkom.

Niektoré AOP ako Rasteau a Bandol predstavujú temperamentné, bohaté červené vína a rafinovane elegantné biele vína, ako napríklad Rasteau AOP z Domaine Notre Dame des Pallieres alebo Blanc Bandol AOP z Château de Pibarnon.

Slnko Provence a Mistral 

Ako vyzerá ideálna vinárska oblasť? 3.000 slnečných hodín ročne a polohy blízko mora, v nadmorskej výške až 500 metrov alebo v chránených dolinách nie sú najhoršie predpoklady. K tomu sa pridávajú vápenaté a štrkovité piesočnaté podložia ako okolo Mont Sainte-Victoire alebo v oblasti Alpes Maritimes. Napriek silným búrkam od jesene do jari sa vinič výborne darí. O to sa postará Mistral, ktorý spočiatku fúka jemne a teplo, ale čoskoro prinesie výrazné chladenie. Odfúkava nadbytočnú vlhkosť z rastlín a z už aj tak priepustných pôd. Tento prírodný ochranný mechanizmus pred hubami, parazitmi a inými hnilobnými chorobami prospieva aj ekologickému vinohradníctvu, ktoré sa na Provence čoraz častejšie vyskytuje.

Provence: Zriadenie vinohradov

Tak veľmi, ako Mistral pomáha udržiavať vinohrad zdravý, tak deštruktívne pôsobí na jemné výhonky a dozrievajúce hrozno. V nezabezpečených oblastiach Vaucluse, na Bouches du Rhône, na Côte d'Azur a v plytších svahoch Alpes Maritimes sa občas ešte nachádza tradičná, na vítr citlivá Bush- alebo Gobelet-výchova. Táto metóda ustupuje moderným systémom vedenia viniča; riadky viedúcich proti vetru ponúkajú Mistralu menší odpor. Typické pre provensálsky vinársky štýl sú "restanques": Po stáročia sú vinohrady na strmších svahoch zakladané v úzkych terasách, ktoré sú podporované - aj dnes ručne postavenými - múrmi a znižujú eróziu spôsobenú vodou a vetrom. 

13 najvýznamnejších odrôd hrozna v ríši Rosé

Na vinifikáciu je v AOCs a IGPs Provence celkovo povolených 36 odrôd hrozna, väčšina z nich, vrátane Sauvignon Blanc a Sémillon, však nie je povolená všade. Viacero regionálnych odrôd ako Pascal, Terret Blanc, Spagnol alebo Pignerol postupne miznú z vinohradov.  

Červené hrozno

Okrem Mouvèdre, Grenache a pôvodnej odrody Tibouren sa pre vína z Provence najčastejšie používajú Syrah, Cinsault, Carignan, Cabernet Sauvignon. 

Biele hrozno

Ako najstaršia známa (ale nie pôvodná) odroda v regióne dodáva odroda Rolle, úzko spojená s Vermentino, vínam z Provence charakter pripomínajúci citrusové ovocie a zrelé hrušky. Côtes de Provence AOC Rosé z Château d'Esclans na príklad spája ju so štyrmi červenými odrodami - Cinsault, Grenache, Syrah a Tibouren - do vynikajúcej cuvée. Okrem Rollei sa pestujú aj biele odrody Clairette, Marsanne, Sémillon a biely Bourboulenc.

Zaujímavosti o Provence

Ktoré dôležité AOCs sa nachádzajú v Provence?

Kto kráča po stopách vinárskeho kritika Huga Johnsona, pre toho "je v Provence dôležitý iba názov podniku alebo vinára". Napriek tomu sú AOCs v súčasnosti "podstatne spoľahlivejším vodítkom kvality ako kedysi". K najznámejším patria jednak skvosty ako AOCs Bandol, Cassis a Palette, ale aj väčšie denominácie ako AOC Coteaux d'Aix-en-Provence alebo Les Baux-de-Provence (iba pre červené vína). Z veľkej AOC Côtes de Provence s jej pod-apeláciami Sainte-Victoire, La Londe, Fréjus a Pierrefeu pochádzajú niektoré z najlepších Rosés južného Francúzska. Možno je teda naozaj najlepšie riadiť sa radou Huga Johnsona? Alternatívne môžete jednoducho prehľadávať regály vína v VINELLO.

Ako sa Provence dostala k vínu?

Rosé, trendové víno 21. storočia, má dlhú tradíciu. Pred viac ako 2.600 rokmi založili grécky obchodníci prístav Massalia (dnešné Marseille). Priniesli nielen prvé sadenice do Rhôny, ale aj receptúru na rosé vína. Modré hrozno sa vtedy spracovávalo rovnako ako biele priamo po lisovaní. To dodalo vínu jemne ružový tón; dlhšie macerovanie, ktorému vďačí červené víno za svoju intenzívnu farbu, sa v Európe vyvinulo až neskôr. Keď Rimania v druhom storočí pred naším letopočtom anektovali južné Galie, ružové vína už patrili medzi najžiadanejšie obchodné komodity regiónu.

Aké metódy sa používajú v Provence na výrobu Rosé?

Krátka macerácia (Mazerácia)

Typická delikátna lososová farba provensálskych rosé vín vzniká krátkou fermentáciou: Po lisovaní hrozna zostáva šťava v kontakte so šupkami šesť hodín až maximálne dva dni. Počas tejto relatívne krátkej doby sa farbivá a triesloviny len obmedzene uvoľňujú zo šupiek. Inak je to pri výrobe červeného vína - tu sa mazerácia pohybuje medzi štyrmi dňami a štyrmi týždňami.

Saignée-metóda

Metóda "odkvapkávania" (francúzsky "saigner" = "krvácanie") poskytuje základ pre silné červené víno a jemné rosé v jednom procese: Časť muštu sa po maximálne 48 hodinách oddelí od drte a samostatne vinifikuje na rosé víno. Zmes zostávajúca v tanku sa vyznačuje vyššou koncentráciou šupiek v šťave, čím sa vytvára červené víno hustšej štruktúry a sýtej farby. Rosé vína vyrobené metodou Saignée sú väčšinou ľahké a ovocné, s čerstvými citrusovými a jahodovými arómami.

Cuvées

IGP alebo AOC rosé môžu obsahovať malý podiel bielych odrôd - ak sú tieto fermentované spolu s červenými hroznami. Zmiešavanie po macerácii je zakázané podľa práva EÚ; výnimku tvoria šumivé rosé vína, vrátane Champagne Rosé.

Objavte vína z Provence online na VINELLO

Vychutnajte si špičkové vína z Provence za výhodné ceny v našom online obchode. Na VINELLO nájdete reprezentatívny výber vinárov a vinární z Provence. U nás nakupujete bezpečne a môžete sa tešiť na rýchlu dodávku vašej objednávky. Okrem toho ponúkame množstvo platobných možností, z ktorých si môžete vybrať svoju preferovanú metódu.

Ďalšou výhodou na VINELLO: Naši someliéri sú vám k dispozícii telefonicky na podrobné poradenstvo, aby vám priblížili svet vín z Provence. Takto si ľahšie a rýchlejšie nájdete svoje obľúbené vína, či už na špeciálnu príležitosť, na večer s priateľmi alebo na váš vlastný súkromný pôžitok.

UP