• ♥ Aktuálne 24.220 vína len pre vás! ♥
  • Osobná rada!
  • Bezpečné balenie!
  • Spoľahlivá doprava!

Víno ocenené cenou Roberta Parkera

(405)

Robert Parker je typickým hodnotiteľom vín. Tento právnik z Baltimoru začal písať svojho vlastného malého sprievodcu vínom v roku 1975, pričom sa v tom čase zameriaval na vína z Bordeaux, Burgundska a Rhôny. 

Viac informácií o Víno ocenené cenou Roberta Parkera
Für die Filterung wurden keine Ergebnisse gefunden!
Nie je k dispozícii
Tip tímu
Odporúčané Renéom
9999
2020
Nie je k dispozícii
Tip tímu
Odporúčané Renéom
Červené víno Červené víno
suché suché
Španielsko Španielsko
Kastilien-León (ES) Kastilien-León
32,98 €*
0.75 l (43,97 € * / 1 l)
Nie je k dispozícii
TIP!
9999
2020
2021
Nie je k dispozícii
TIP!
5.00
(1)
Červené víno Červené víno
suché suché
Taliansko Taliansko
Sizilien (IT) Sizilien
19,98 €*
0.75 l (26,64 € * / 1 l)
Nie je k dispozícii
Tip someliéra
Tip tímu
Radosť z najvyššej ceny
9999
Nie je k dispozícii
Tip someliéra
Tip tímu
Radosť z najvyššej ceny
5.00
(1)
Šumivé víno Šumivé víno
Demi-sec - Medium Dry - Abboccato - Semi-Seco Demi-sec - Medium Dry - Abboccato - Semi-Seco
Francúzsko Francúzsko
Val de Loire (FR) Val de Loire
12,98 €*
0.75 l (17,31 € * / 1 l)
15 % zľava - Posledné fľaše!
Teraz tu ušetrite!
10 % Jarný výpredaj
Jarné ceny
Teraz prezrieť!
Must-Have vína
Tietto vína by si mal užiť!
Skúšobné balíčky
Teraz vyskúšajte rozmanitosť a ušetrite!

Prvý bulletin The Wine Advocate (áno, tlačený papier) sa objavil v roku 1978 ako príloha katalógov veľkých obchodníkov s vínom. Zvyšok je história! Dnes Parker predstavuje 100-bodový systém a chuť vína, ktorá sa kedysi vyznačovala silnými vínami, veľkou bohatosťou a koncentráciou, ale dnes je veľmi dobre vyvážená hodnotiacim tímom.  

Robert Parker, zakladateľ a dlhoročný vedúci časopisu Wine Advocate, je všeobecne považovaný za jedného z najvplyvnejších kritikov vína na svete. A dobré hodnotenie v jeho 100-bodovom systéme je pre vinárov a obchodníkov s vínom rozhodujúcim kritériom úspechu. Aj tu však treba byť opatrný; Robert Parker má svoj osobný vkus, rovnako ako každý z nás.

Kto je Robert Parker?

Američan s najvyšším oficiálnym vyznamenaním vo Francúzsku - to sa nepodarí každému. Nie je prekvapujúce, že sa preslávil v oblasti vína. Robert M. Parker totiž skoro objavil svoju lásku k Francúzsku, k manželke a k vínu. So všetkými tromi sa stretol na výlete v roku 1967 a žiadna z týchto troch lások ho neopustila. Doma v Baltimore to bolo pre čerstvého absolventa práva oveľa triezvejšie. Na naliehanie rodiny nastúpil do advokátskej kancelárie a niekoľko rokov vykonával advokátsku prax. Stále myslel na víno, ktoré si z času na čas doprial. Oveľa vzrušujúcejšie ako pôžitok bola potom vynikajúca senzorická analýza Roberta Parkera, ktorá mu umožnila veľmi podrobne opísať vína. 

Okolo roku 1978 sa krajina vinárskych kritikov považovala za jasnú a navyše úzko spätú s vinármi a obchodníkmi. Skutočne nezávislých názorov na víno bolo málo, zatiaľ čo jednotlivci s finančnými záujmami a programom diktovaným vinárstvom boli normou. Parker obrátil karty a písal ako milovník vína pre milovníkov vína - nezávislý a vždy orientovaný na spotrebiteľa. Týmto prístupom na seba a svoj bulletin upozornil a potom sa preslávil v roku 1983, keď hodnotil ročník 1982 v Bordeaux.

Vinársky svet si bol istý: ročník 82 nebol dobrý. Chýbal mu potenciál a bol prezretý. Iba Robert Parker nesúhlasil a chválil ročník. A trh potvrdil jeho verdikt, ceny stúpli, rovnako ako predplatitelia Wine Advocate. Tento dvojmesačník je dodnes jedným z najdôležitejších odkazov na kritiku vína, aj keď Robert Parker už roky uvádza len jeho meno a recenzie už nepíše. Zodpovedá za to tím 10 medzinárodných odborníkov na víno, ktorí sú absolútnymi špičkami vo svojom odbore. Tam, kde Robert Parker začínal s vínami z Bordelais, Burgundska a Côtes du Rhône, The Wine Advocate teraz hodnotí vína zo všetkých kútov sveta. 

Čo sú Parkerove body? 

100-bodový systém Roberta Parkera je podľa časopisu The Wine Advocate jedným z najrozšírenejších systémov hodnotenia vína, ktorý opisuje rôzne aspekty vína. Patrí medzi ne buket, vzhľad, chuť, konečná úprava, potenciál a celková úroveň kvality. 

96-100

Mimoriadne/výnimočnévíno s hlbokým a komplexným charakterom, ktoré v sebe spája všetky atribúty očakávané od vína a odrody hrozna. Toto víno sa oplatí vyhľadať, kúpiť a vychutnať si ho.

90-95

Vynikajúce víno s výnimočným charakterom a komplexnosťou. Fantastické víno. 

80-89

Nadpriemerné až veľmi dobré víno, ktoré vykazuje rôzne aspekty jemnosti a chuti a nemá žiadne chyby.

70-79

Priemerné víno bez výraznejších znakov. Solídne vyrobené, nekomplikované a "neškodné" víno.

60-69

Podpriemerné víno, ktoré vykazuje výrazné chyby, napríklad vysokú kyslosť/tanín, špinavú arómu alebo zlú chuť. 

50-59

Neprijateľné víno

Vína, o ktorých sa hovorí, že majú vynikajúci výsledok dlhšieho zrenia, dostávajú okrem Parkerových bodov aj +.

Sú body Roberta Parkera pre mňa relevantné?

Ak máte radi plné a ovocné vína s výraznými barikovými tónmi, ako sú napríklad vína z Bordeaux, hodnotenie Roberta Parkera vám môže byť celkom nápomocné, pretože práve tak sa opisuje ich chuť. Keďže však dnes vína ochutnáva tím 10 vínnych kritikov, "chuť" Wine Advocate sa diverzifikovala. Odborníci zo všetkých kútov sveta sa snažia vytvoriť čo najobjektívnejší obraz o ochutnávaných vínach. Body sú predovšetkým údajom o hrubej úrovni kvality, podrobnejší opis príslušného vína potom nájdete v bulletine The Wine Advocate alebo na oficiálnej webovej stránke robertparker.com.

UP