Barolo chuť: ovocná, intenzívna, nádherne lesklá
V závislosti na variante a veku majú Baroli ovocnú alebo intenzívnu chuť, trblietajú sa v nádhernom granáte až tehlovočervenej farbe. Na druhej strane nie sú sýtočervené. Dobré víno Barolo ponúka odtiene sliviek, malín, čerešní, ale aj akcenty fialiek, sena, hľuzoviek, sladkého drievka alebo tabaku. Dlhý čas uchovávania je spôsobený kožami obsahujúcimi veľmi tanín. červené vína Barolo sa stávajú pitnými až po rokoch a potom majú obsah alkoholu až 15 percent.
História vína Barolo
Oblasťou pôvodu a menovcom legendárneho severotalianskeho regiónu je obec Barolo v Piemonte. Pestovalo sa tam ako sladké víno až do 18. storočia. Neskorý zber hrozna Nebbiolo v tom čase ešte viedol k problémom. Pretože počas obdobia kvasenia, ktoré sa dá často uskutočniť iba v zime, bolo niekedy tak chladno, že kvasinky vo vínnych pivniciach odumreli a cukor sa na alkohol premenil iba čiastočne.
Francúzsky enológ Louis Oudart v 19. storočí konečne našiel nápravu. Oudart presunul proces fermentácie do podzemných vínnych pivníc a zabezpečil, aby teploty zostali konštantné. Vylepšil tiež hygienu v suteréne. Jeho podpora sa týkala hlavne vinárstiev Marchesa Giulia Falletti di Barolo a grófa Camilla Benso di Cavour - na týchto miestach bolo víno Barolo najskôr vyvinuté ako suché červené víno - napriek tomu mu bolo umožnené navštíviť kráľovskú poľovnícku chatu Fontanafredda v meste Serralunga d'Alba a používať okolité vinice pre jeho experimenty. Barolo teda prišiel k svojim kráľovským fanúšikom, domu Savoyovcov, ktorí ho okamžite pokrstili „Vínom kráľov a kráľom vín“. Dynastia je teraz zbavená moci. Víno Barolo je a zostane na vrchole talianskych vín.
Dlhý čas zrenia, vysoká kvalita: Barolo
Rok 1966 získal označenie DOCG Baroli, štatút DOCG 1980. Aby sa zaručila vysoká kvalita, víno sa vyrába podľa prísnych predpisov. Skladovať sa musí najmenej tri roky, vrátane dvoch rokov v sude. Až potom je víno Barolo uvedené na trh. Názov Barolo Riserva sa môže používať iba pre vína, ktoré sa skladujú najmenej štyri roky, z toho najmenej tri roky v sude. Barolo Riserva Speciale zreje päť rokov, z toho štyri roky v drevených sudoch.
Baroli ročníkov 2006, 2008 a 2010 sú klasifikované ako klasické. Aj keď sú tvrdé a bohaté na triesloviny, hovorí sa o nich, že majú dlhú životnosť. Produkty z ročníkov 2007, 2009 a 2011 sú samostatné a prístupné. Tí, ktorí chcú siahnuť hlbšie do vrecka, môžu investovať do červeného vína Barolo z 90. rokov. Roky 1996 a 1999 sú veľmi populárne.
Odporúčané jedlo pre červené víno Barolo
Barolo vína a výdatné jedlá, ako je dusené hovädzie mäso, jedlá s hovädzím filé alebo divina, sú senzačnými partnermi. Syrový tanier - najlepšie s modrým syrom, ktorý predovšetkým zvýrazňuje arómy Barolo - je ideálny na kombináciu so skvelým talianskym červeným vínom. Čokoláda s obsahom kakaa 85 % je rovnako dobrým spoločníkom pre slávnu hroznovú šťavu Barolo.
Víno Barolo by sa nikdy nemalo piť príliš studené kvôli svojim výrazným trieslovinám. Taníny, ktoré sú v dekantéri minimálne na jednu hodinu privedené na teplotu na pitie 16 - 18 ° C, sa zlúčia do harmonickejšieho celku. Baroli sú vína s veľkým skladovacím potenciálom. Výrobky najvyššej kvality majú trvanlivosť 20 rokov, ak sú skladované na chladnom, suchom a tmavom mieste.
Barolo kúpite online na stránkach VINELLO
Hľadáte potešenie pre svoju zbierku vín alebo si chcete jednoducho niečo dopriať? Potom sa orientujte na vlajkovú loď Talianska, Barolo. Vaša expedícia vín Vinello vám ponúka bohatý výber rôznych vín Barolo. Zaručujeme tiež záruku na korok, bezpečné nakupovanie, nákup na účet od prvej objednávky, 14 ďalších platobných možností, ochranu kupujúceho prostredníctvom spoločnosti Google, 30-denné právo na vrátenie, atraktívny systém bonusových bodov a doručenie objednávky domov včas.