Aglianico

Červené víno Aglianico - neskoré dozrievanie, bohaté na triesloviny, vulkanická hornina. Starodávne červené hroznové víno z Talianska s hrubou šupkou potešilo labužníkov už celé desaťročia natoľko, že synonymum „Barolo des Südens“ nepotrebuje ďalšie vysvetlenie. Robíme to aj tak, pretože za Aglianico je vo víne oveľa viac, ako sa zdá. Vysoká kvalita, malé terasy pozdĺž vyhasnutých sopiek a odvodenie názvu, o ktorom odborníci tvrdia.

Viac informácií o Aglianico
Filter schließen
von bis
 
 
 
 
 
 
 
Für die Filterung wurden keine Ergebnisse gefunden!
bio
Bocca di Lupo Castel del Monte DOC 2017 - Tormaresca Bocca di Lupo Castel del Monte DOC 2017 - Tormaresca
Červené víno dry Italy Apulien (IT) Castel del Monte DOC (IT)
64,33 € *
0.75 l (85,77 € * / 1 l)
70011-IT-RW-AG-026-06
bio
- Trentangeli Castel del Monte Rosso DOC 2017 - Tormaresca
Červené víno dry Italy Apulien (IT) Castel del Monte DOC (IT)
15,62 € *
0.75 l (20,83 € * / 1 l)
70011-IT-RW-BL-029-09
I Tratturi Rosso 2020 - Cantine San Marzano I Tratturi Rosso 2020 - Cantine San Marzano
Červené víno dry Italy Apulien (IT) Salento IGT (IT)
6,74 € *
0.75 l (8,99 € * / 1 l)
70342-IT-RW-BL-517-12
Indomito Aglianico del Beneventano 2019 - Francesco Minini Indomito Aglianico del Beneventano 2019 - Francesco Minini
Červené víno dry Italy Kampanien (IT)
6,55 € *
0.75 l (8,73 € * / 1 l)
70125-IT-RW-AG-001-11
Contado Aglianico del Molise Riserva DOC 2014 - Di Majo Norante
Contado Aglianico del Molise Riserva DOC 2014 - Di Majo Norante
Červené víno dry Italy Molise (IT) Molise DOC (IT)
9,98 € *
0.75 l (13,31 € * / 1 l)
70659-IT-RW-AG-009-15
bio
Ramitello Biferno Rosso DOC 2013 - Di Majo Norante
Ramitello Biferno Rosso DOC 2013 - Di Majo Norante
Červené víno dry Italy Molise (IT) Biferno DOC (IT)
9,97 € *
0.75 l (13,29 € * / 1 l)
70659-IT-RW-BL-001-13
bio
Molí Rosso Terre degli Osci IGT 2016 - Di Majo Norante Molí Rosso Terre degli Osci IGT 2016 - Di Majo Norante
Červené víno dry Italy Molise (IT) Terre degli Osci IGT (IT)
5,95 € *
0.75 l (7,93 € * / 1 l)
70659-IT-RW-BL-002-16
bio
Don Luigi Molise Riserva DOC 2012 - Di Majo Norante Don Luigi Molise Riserva DOC 2012 - Di Majo Norante
Červené víno dry Italy Molise (IT) Molise DOC (IT)
21,07 € *
0.75 l (28,09 € * / 1 l)
70659-IT-RW-BL-006-12
Ensis Taurasi DOCG 2013 - Vesevo Ensis Taurasi DOCG 2013 - Vesevo
Červené víno dry Italy Kampanien (IT) Taurasi DOCG (IT)
18,66 € * 16,64 € *
0.75 l (22,19 € * / 1 l)
70697-IT-RW-AG-008-12
Aglianico Beneventano IGT - Vesevo Aglianico Beneventano IGT - Vesevo
Červené víno dry Italy Kampanien (IT) Beneventano IGT (IT)
6,96 € *
0.75 l (9,28 € * / 1 l)
70697-IT-RW-AG-009-15
Bolonero Castel del Monte Rosso 2017 - Torrevento Bolonero Castel del Monte Rosso 2017 - Torrevento
Červené víno dry Italy Apulien (IT) Castel del Monte DOC (IT)
6,55 € *
0.75 l (8,73 € * / 1 l)
70729-IT-RW-BL-001-17
Guaglione Irpinia Aglianico DOC 2019 - I Capitani Guaglione Irpinia Aglianico DOC 2019 - I Capitani
Červené víno dry Italy Kampanien (IT) Irpinia DOC (IT)
8,57 € *
0.75 l (11,43 € * / 1 l)
70017-IT-RW-AG-001-18
Taurasi Bosco Faiano DOCG 2013 - I Capitani Taurasi Bosco Faiano DOCG 2013 - I Capitani
Červené víno dry Italy Kampanien (IT) Taurasi DOCG (IT)
21,68 € *
0.75 l (28,91 € * / 1 l)
70017-IT-RW-AG-002-13
Jumara Irpinia Campi Taurasini DOC 2018 - I Capitani Jumara Irpinia Campi Taurasini DOC 2018 - I Capitani
Červené víno dry Italy Kampanien (IT) Irpinia DOC (IT)
12,60 € *
0.75 l (16,80 € * / 1 l)
70017-IT-RW-AG-003-15
Luccarelli Rosso Puglia 2020 - Farnese Vini Luccarelli Rosso Puglia 2020 - Farnese Vini
Červené víno dry Italy Apulien (IT)
6,00 € *
0.75 l (8,00 € * / 1 l)
70697-IT-RW-BL-016-18
Manfredi Rosato Basilicata IGT 2018 - Re Manfredi Manfredi Rosato Basilicata IGT 2018 - Re Manfredi
Ružové vína dry Italy Basilikata (IT)
9,46 € *
0.75 l (12,61 € * / 1 l)
70012-IT-RO-AG-001-18
1 von 2

Víno Aglianico z Basilicaty a Kampánie

Charakter Aglianico červených vín je formovaný pestovaním na malých rozmiestnených terasách na vyhasnutých sopkách, ako je napríklad Monte Vulture v Basilicate alebo vrchy okolo Taurasi. Tam sa Aglianico vyznačuje mimoriadne bohatým obsahom tela a trieslovín, sprevádzaným zníženou, ale výraznou kyslosťou. Zamatová štruktúra zahalená do rubínovo červených až hlbokých tmavých šiat svedčí o náročnej vinifikácii, ktorá sa začína neskorým zberom na viniciach lemovaných sopečnou horninou. Aglianico je špeciálne v mnohých ohľadoch, ale je to predovšetkým chuť, vďaka ktorej je odroda hrozna obľúbená a vyhľadávaná.

Aglianico chuť a charakter

Chuť červeného vína Aglianico sa vyznačuje silnými trieslovinami a výraznou kyslosťou, ktoré sa pri dlhodobom skladovaní rozvinú do bohatého pôžitku. Zamatové taníny dodávajú vínu z juhu Talianska bohaté telo s koncentrovanou chuťou. Na chuť sa odporúčajú silné arómy sopečného pôvodu alebo sliviek, čokolády a tmavých lesných plodov. Vďaka neskorému dozrievaniu odrody hrozna Aglianico sa vytvárajú silné arómy, ale sú tiež rozmaznávané sviežosťou nočným chladom. Farbu charakterizuje hrozno s hrubou šupkou a trieslovinami, ktoré naplní pohár rubínovo červenou nádherou.

Najlepšie Aglianico - DOCG Taurasi a DOC Aglianico del Vulture

Kampánia a Basilicata sú predurčené na odrodu hrozna Aglianico vďaka povahe pôdy, podnebiu a polohám. Hrozno pučí skoro a dozrieva neskoro - zber sa niekedy začína až v novembri. Pestovanie na severe krajiny preto nie je možné, pretože hrozno by nedosiahlo úplnú zrelosť. Aglianico sa pestuje takmer výlučne na juhu Talianska. Ďalšie pestovateľské oblasti sú v Kalifornii a Austrálii.

Najlepšie vína Aglianico však pochádzajú z regiónov Kampánia a Basilicata. Vína tu dosahujú až 600 metrov nad morom až do stavu DOCG, napríklad v Taurasi alebo ako DOC Aglianico del Vulture. DOC Aglianico del Vulture je vinifikovaný ako jedna odroda pozdĺž vyhasnutej sopky Monte Vulture a produkuje tmavé, koncentrované a na tanín bohaté vína, ktoré sa s pribúdajúcim vekom zlepšujú.

Čas použiteľnosti červeného vína Aglianico

Červené víno Aglianico je so svojimi výrazne výraznými trieslovinami nielen ideálne vhodné na dlhé skladovanie, ale aj sa dôrazne odporúča. Aglianico by sa nemal piť mladý. Počas skladovania zmiznú výrazné triesloviny a kyslosť, vďaka čomu je víno okrúhle a zamatové. Ako každé červené víno, aj víno Aglianico by sa malo skladovať na chladnom, tmavom a teplotne odolnom mieste, kým nepríde ideálne obdobie, asi 5 rokov po vinifikácii, na podávanie ušľachtilého vína.

Hrozno Aglianico vo vínnej pivnici - s degradáciou kyselinami a drevom

Vo vínnej pivnici prechádza hrozno mimoriadne šetrným spôsobom. Kvôli silnej kyslosti je vo väčšine prípadov potrebné jablčno-mliečne kvasenie, ktoré zvyčajne prebieha v drevených sudoch. To dodáva vínu krémovú štruktúru a tón ušľachtilého dreva. Od kultivácie cez zber hrozna až po výrobu vína prechádza červené víno Aglianico procesom vinifikácie, ktorý spĺňa najvyššie štandardy. Môžete ho ochutnať, oceníte - Aglianico je špeciálne.

Názov Aglianico - pôvod a etymológia

Odroda hrozna Aglianico je stará, veľmi stará, údajne má viac ako 2 500 rokov. Všeobecne to boli Féničania, ktorí prostredníctvom obchodných ciest a kolonizácie dopravovali odrodu hrozna z Grécka do južného Talianska. Názov Vitis Helenica - grécke víno - s týmto pôvodom vždy bzučí ako synonymum pre Aglianico. Dôkazy pre túto teóriu sú však pomerne tenké. Analýzy DNA nepreukázali nijakú súvislosť s odrodou hrozna Aglianico a odrodami hrozna z Grécka. Analýza skôr naznačila úzke vzťahy s odrodami hrozna z Kampánie a Basilicaty, najmä s Aglianicone, potomkom Aglianico.

Predpoklad, že Aglianico bolo gréckeho pôvodu, sa datuje do roku 1581, učencom menom Giambattista della Porta. Starú odrodu hrozna Helvola, ktorú opísal Plínius starší, postavil na roveň hellanico - helénskeho hrozna. Od tej doby sa medzi autormi vína uznalo, že Aglianico je hellanico grécka odroda hrozna.

Táto téza je v rozpore s mnohými faktami, medzi ktoré patrí predovšetkým farba týchto dvoch vín. Zatiaľ čo Helvola bolo žltkasté víno, hrozno Aglianico je veľmi tmavé. Okrem toho prívlastok hellenicus, ktorý popisoval predmety gréckeho pôvodu, v čase Plínia Staršieho neexistoval. Rímske pramene vždy hovorili o graecuse; Grécke hrozno a nikdy nie helénske.

Prvá písomná zmienka o Aglianico pochádza z dokumentu grófa Giulia Antonia Acquaviva d’Aragona, ktorý medzi svojimi vínnymi révami tiež pestoval Aglianiche - množné číslo pre Aglianico. Pravdepodobne ide o etymologický pôvod zo španielčiny, pretože prvá zmienka o Aglianico padá v čase španielskej okupácie Talianska. Španielske slovo pre úroveň llano poskytuje horkú stopu po pôvode mena Aglianico, pretože slabika lla sa vyslovuje v taliančine glia . Ak si vezmete do ruky staršie nárečia, ktoré sa nazývajú odroda hrozna la Glianica , význam názvu Aglianico je zrejmý: hrozno roviny.

Kúpte si víno Aglianico

Objednajte si víno Aglianico online v našej online vinotéke. Tu môžete vyskúšať výhody uvoľneného nakupovania doma alebo na cestách a tiež profitovať z našej rýchlej a bezpečnej prepravy. Vyberte sa na cestu svetovou rozmanitosťou vín na portáli VINELLO.de a objavte prvotriedne a ocenené červené vína, biele vína a ružové vína za nízke ceny a v hojnom množstve. Kúpte si víno Aglianico online a my sa zriekneme prepravných nákladov pri nákupe od 120 € a viac. Pošlite svoj balíček takmer kamkoľvek na svete a môžete si bezstarostne nakúpiť medzinárodné a národné vínne špeciality.

Sme vám k dispozícii pre otázky a požiadavky. Môžete nás kontaktovať prostredníctvom e-mailu na adrese [email protected], na čísle 0351 - 469 256 55 alebo na Facebooku a Instagrame @vinello_wine. Vždy radi spoznáme nových fajnšmekrov a zažijeme s vami skvelý svet vína.

Degradácia kyseliny mliečnej - z vinárovho poľa trikov

Štiepenie kyseliny mliečnej (Malo) alebo tiež odbúravanie biologických kyselín (BSA) sa chápe ako zníženie množstva kyseliny jablčnej vo víne baktériou nazývanou Oenococcus oeni. Baktéria premieňa kyselinu jablčnú na kyselinu mliečnu a CO2. Vďaka tomu je víno mäkšie a krémovejšie a odteraz obsahuje menej kyselín. Tento proces je dôležitým spôsobom, ako zvýšiť pružnosť vína, najmä pri silne kyslých vínach.

Wissenswertes zu Aglianico
Čo je víno Aglianico?

Aglianico je červená odroda hrozna, z ktorej sa vyrába červené víno bohaté na taniny. Vzhľadom na neskorú zrelosť sa odroda hrozna pestuje výlučne v južnom Taliansku a teplých oblastiach, ako je Austrália a Kalifornia. Červené víno Aglianico sa často vyrába na sopečných skalách a vyhynutých sopkách. Aglianico je tiež známe ako Barolo juhu, čo naznačuje vysokú kvalitu od pestovania až po vinifikáciu, ako aj dobre štruktúrované a aromatické telo.
Aká je ideálna teplota pitia vína Aglianco?

Optimálna teplota pitia vína Aglianico je 15 až 18 °C.
Ktoré jedlá patria k Aglianicovi?

Červené víno Aglianico harmonizuje s červeným mäsom a zverou. Aglianico víno tiež dopĺňa zrelý syr. Ako talianska špecialita, Aglianico má tiež taliansku kuchyňu.
Potrebuje Aglianico dýchať víno?

Ak chcete naplno rozvinúť svoj potenciál, červené víno Aglianico by sa malo naplniť do karafy 3 hodiny pred vychutnaním. Ak sa však víno skladuje 5 rokov, môže sa piť aj bezprostredne po otvorení.
UP